PAKAIAN
DHOTi
·
Kaum lelaki(golongan ceti)
·
Banyak di hari perkahwinan(sbb golongan
muda x suka pakai)
·
Kain berwarna putih/kuning pudar/kuning
susu
·
Dililit di pinggang & diikat pada
celah paha
·
Dihiasi manik2 kecil
SARI
·
Tradisional kaum perempuan
·
Pakaian harian dan di musim perayaan
·
Lebar-1-2m/panjang-5-15m(ikut saiz
pemakai)
·
Kebanyakan kain sati adalah jarang &
lembut
·
Kena pakai baju ketat, sati dililit di
pinggang sebanyak 3-5 kali supaya lilitan tidak terurai & diselempang di
bahu kiri
·
Kebanyakan sari berwrna gelap spt
merah,biru, hijau & ungu(menarik untuk sari dipakai di musim perayaan)
·
Corak ikut si pemakai(utk lebih menarik
sari dipilih dgn manik yg berkilat)
PUNJABI/SALWAR KAMEEZ
·
Popular di kalangan wanita utara India
·
Blaus panjang+seluar panjang yg
longgar+tudung kepala yg sesuai warnanya
·
Gemar memakai dupatta di bahu ketika
memakai baju ini
·
Ada sesetengah baju punjabi yg dimodekan
KURTA
·
Tradisional kaum lelaki
·
Kemeja panjang sampai lutut(drpd kain
kapas, lime / sutera)
·
Dipakai bersama salwar longgar, seluar
longgar/ seluar churidar
·
Kurta pijama(kurta yg dipakai bersama
pijama)
·
Kurta pijama kebanyakan dipakai ketika
majlis2 rasmi
·
Kurta boleh dipakai bersama dhoti
·
Dhoti( kain bentuk segi 4 panjang yg
dianggar 5m, dililit di pinggang dan kaki)
ALAT MUZIK
DHOLAK/DHOLAKI
·
Alat muzik klasik india utara(Hindustan)
·
Dimain dgn tangan & mudah dipikul
·
Bunyi yg dihasilkn asal drpd pukulan
tangan atas permukaan yg dibuat drpd kulit haiwan
·
Biasa digunakan dlm penghasilan rentak
utk lagu2 filem
SITAR
- · Asal dari asia selatan
- Am klasik hindustan yg guna tali/dawai
- 5-7 talidawai(2-4 tali digunakan utk melodi, 3tali utk dengung)
- Diperbuat dari kayu berbentuk bujur seakan sebelah buah pear
- Alat muzik yg sering digunakan dlm seni muzik klasik Hindustan sejak zaman pertengahan
·
Alat bertali- 4 tali utk melodi 3 tali
utk dengung
·
Badan(kayu) dada(bulat)
belakang(cembung)
·
Kekudatitian
tali yg tinggi dipasang di tengah dadanya
·
Bilah fret logam dilekatkan pada papan
jari dgn guna lilin lebah
·
Tali dipasang di atas drpd fret2 &
diikat pada pemulas melaras pada sisi leher, kepala & labu berukir dipasang
pada hujung penghabisan lehernya
·
Am tradisional yg popular dlm masyarakat
kaum india
·
Berasal dari gendang Mridangam
·
Ada sepasang iaitu Sidda(gendang kecil)
& Dagga(gendang besar)
·
Badan dibuat drpd kayu jati, rosewood
& jackwood
·
Kulit kambing ditampal pada permukaan
tabla utk menghasilkan bunyi irama yg indah
·
Main secara konsisten dapat lapangka
minda, beri tenang pd jiwa serta menguatkan otot tangan &Badan juga akan
rasa cergas
MAKANAN
NASI BERiANI
·
di buat dari nasi khusus iaitu nasi basmati
·
beza nasi biasa dgn basmati ialah nasi basmati-testur besar
dan panjang
·
di masak menggunakan paduan rempah2 spt kunyit, lada,
merica& kuah khusus
·
dipadukan nasi basmati dgn daging spt daging kambing, ayam /
menu vegetarian
·
Byk jenis tp paling popular-asi beriani gam
·
Digemari oleh kaum2 lain juga
MURUKKU(chakli/chakri)
·
Bahan
utama-urad & tepung beras
·
Dibuat
dgn pelbagai perasa spt cili,asafoetida, ajawain & cumin
·
Rakyat
uk panggil murukku sebagai chakri
·
Dihidangkan
sebagai makanan ringan
TOSAI(dosa,dosay,dose,dosai,dhosha,chakuli)
·
Tosai-tosai
telur, tosai cili, tosai bwg & etc
·
Berasal
dr india (boleh didapat di mana2 gerai/kedai mamak/restoran india)
·
Sarapan/makan
malam
·
Amat
kaya dgn karbohidrat & protein
·
dimakan
dgn pelbagai jenis lauk cth sambar, sambal dr buah2, acar india, kari
ayam/daging kambing
·
dlm
tosai ada kentang & bwg yg digoreng rangup
IDLI
·
byk
jenis cth sanna, rave/ sambar idli
·
sarapan/sebagai
makanan ringan
·
sering
dihidang dgn sambal dr buah2,sambar
·
bhn
utama-vigna mungo & nasi
ROTI NAAN
·
roti
tradisional dr india
·
dibuat
dgn ragi dimasak guna oven tanah liat
·
juga
disajikan bersama palak paneer, ayam tandoori/tanpa apa2 tambahan
·
naan
dimasak dgn mentega-butter naan
AYAM TANDOORI(tandoori murgha)
·
dimasak
dgn ayam,bumbu, yogurt & pelbagai rempah
Roti canai(paratha
& puri)
·
asalnya
makanan kegemaran india
·
ia
semakin digemari oleh kaum2 lain
·
Berjaya
mltkkan taraf sama tinggi dgn nasi lemak
TARIAN KAUM INDIA
TARIAN BHARATA NATYAM
·
Gaya
tarian klasik india
·
Tarian
yg penuh dgn tradisi yg perlu menguasai selama bertahun2 krn terdpt pelbagai
gerakan tangan, kaki, & mata yg harus belajar utk mmersembahkan tarian
warisan lama secara lngkap dgn penuh gemilang
·
Asal
drpd wilayah tamil naidu(selatan india)
·
Dipersembah
secara solo oleh 1org penari wanita
·
Ada 6
peringkat iaitu Alarippu, jatiswaram, sabdam,varnam,padam & thillana
·
Peringkat2
ini menggabungkan elemen nritta/tarian tulen&nritya(tarian ekspressi)
TARIAN KATHAK
·
Salah
satu dari 8 bentuk tarian klasik india-asal india utara
·
Boleh
dijejak asalnya kpd pencerita lisan nomad inda utara silam
·
Dikenali
sbg kathaks(seni bercerita)/pencerita
·
Sifat
asal yg merupakan ekspresi menghambakan diri kpd dewa2 hindu
·
Membuat
persembahan di lpngn kg & lmn kuil-kbykkannya khusus dlm mengisahkan mitos
& moral dari kitab
·
Menambah
kisah dgn alunan tgn & mimik muka
·
Asas
merupakan teater guna alat &bunyi muzik bagi menghidupkan kisah
·
Pada
kurun ke 11 & 12,diwaktu era pemerintahan mogul di india ,ia tlh berpindah
dr kuil ke istana2 mogul
·
Seni
ini ketika itu tlh dicampuri tarian budaya turki & parsi
TARIAN BHANGRA
·
Satu
bentuk tarian utk meraikan penglibatan & kejayaan dlm tuaian yg baik
·
Asal
drpd wilayah Punjab di india
·
Lebih
memaparkan komuniti sikh di Malaysia
·
Setiap
gerakan membawa maksud yg tersendiri dlm usaha memaparkan satu gerakan yg artistik
·
Terdiri
drpd kalangan L & W akn mengenakan pakaian yg pelbagai berwarna cerah
·
Trdpt
penekanan yg byk terhdp skil & kebolehan serta ketahanan seseorg penari
·
Satu
ciri utama-gabungan antara ciri2 stunt melangkaui drpd keupayaan artistik &
keupayaan fizikal
·
Lagu-gabungan
lagu asli diiringi instrumen tradsional spt tholl(drum), harmonica, tamborin,
& klapper muzik
·
Populariti
Bhangra d Malaysia-berdasarkan persembahan majlis perkahwinan, hari jadi, &
perayaan kekeluargaan
Comments
Post a Comment