Kaum India


PAKAIAN


DHOTi
·         Kaum lelaki(golongan ceti)
·         Banyak di hari perkahwinan(sbb golongan muda x suka pakai)
·         Kain berwarna putih/kuning pudar/kuning susu
·         Dililit di pinggang & diikat pada celah paha
·         Dihiasi manik2 kecil
SARI
·         Tradisional kaum perempuan
·         Pakaian harian dan di musim perayaan
·         Lebar-1-2m/panjang-5-15m(ikut saiz pemakai)
·         Kebanyakan kain sati adalah jarang & lembut
·         Kena pakai baju ketat, sati dililit di pinggang sebanyak 3-5 kali supaya lilitan tidak terurai & diselempang di bahu kiri
·         Kebanyakan sari berwrna gelap spt merah,biru, hijau & ungu(menarik untuk sari dipakai di musim perayaan)
·         Corak ikut si pemakai(utk lebih menarik sari dipilih dgn manik yg berkilat)
PUNJABI/SALWAR KAMEEZ
·         Popular di kalangan wanita utara India
·         Blaus panjang+seluar panjang yg longgar+tudung kepala yg sesuai warnanya
·         Gemar memakai dupatta di bahu ketika memakai baju ini
·         Ada sesetengah baju punjabi yg dimodekan
KURTA
·         Tradisional kaum lelaki
·         Kemeja panjang sampai lutut(drpd kain kapas, lime / sutera)
·         Dipakai bersama salwar longgar, seluar longgar/ seluar churidar
·         Kurta pijama(kurta yg dipakai bersama pijama)
·         Kurta pijama kebanyakan dipakai ketika majlis2 rasmi
·          Kurta boleh dipakai bersama dhoti
·         Dhoti( kain bentuk segi 4 panjang yg dianggar 5m, dililit di pinggang dan kaki)


ALAT MUZIK

DHOLAK/DHOLAKI          
·         Alat muzik klasik india utara(Hindustan)
·         Dimain dgn tangan & mudah dipikul
·         Bunyi yg dihasilkn asal drpd pukulan tangan atas permukaan yg dibuat drpd kulit haiwan
·         Biasa digunakan dlm penghasilan rentak utk lagu2 filem








SITAR
  • ·         Asal dari asia selatan
  •       Am klasik hindustan yg guna tali/dawai
  •       5-7 talidawai(2-4 tali digunakan utk melodi, 3tali utk  dengung)
  •       Diperbuat dari kayu berbentuk bujur seakan sebelah buah pear
  •       Alat muzik yg sering digunakan dlm seni muzik klasik Hindustan sejak zaman pertengahan

VEENA                                                                                                       
·         Alat bertali- 4 tali utk melodi 3 tali utk dengung
·         Badan(kayu) dada(bulat) belakang(cembung)
·         Kekudatitian tali yg tinggi dipasang di tengah dadanya
·         Bilah fret logam dilekatkan pada papan jari dgn guna lilin lebah
·         Tali dipasang di atas drpd fret2 & diikat pada pemulas melaras pada sisi leher, kepala & labu berukir dipasang pada hujung penghabisan lehernya
·         Dalam kepala-tempat simpan minyak kelapa yg digosokkan utk melicinkan hujung jari pemain
TABLA                                                                                                           


·         Am tradisional yg popular dlm masyarakat kaum india
·         Berasal dari gendang Mridangam
·         Ada sepasang iaitu Sidda(gendang kecil) & Dagga(gendang besar)
·         Badan dibuat drpd kayu jati, rosewood & jackwood
·         Kulit kambing ditampal pada permukaan tabla utk menghasilkan bunyi irama yg indah
·         Dimainkan utk upacara keagamaan, persembahan, barathanatyan,perkahwinan & etc
·         Main secara konsisten dapat lapangka minda, beri tenang pd jiwa serta menguatkan otot tangan &Badan juga akan rasa cergas




MAKANAN
NASI BERiANI
·         di buat dari nasi khusus iaitu nasi basmati
·         beza nasi biasa dgn basmati ialah nasi basmati-testur besar dan panjang
·         di masak menggunakan paduan rempah2 spt kunyit, lada, merica& kuah khusus
·         dipadukan nasi basmati dgn daging spt daging kambing, ayam / menu vegetarian
·         Byk jenis tp paling popular-asi beriani gam
·         Digemari oleh kaum2 lain juga

MURUKKU(chakli/chakri)
·         Bahan utama-urad & tepung beras
·         Dibuat dgn pelbagai perasa spt cili,asafoetida, ajawain & cumin
·         Rakyat uk panggil murukku sebagai chakri
·         Dihidangkan sebagai makanan ringan

TOSAI(dosa,dosay,dose,dosai,dhosha,chakuli)
·         Tosai-tosai telur, tosai cili, tosai bwg & etc
·         Berasal dr india (boleh didapat di mana2 gerai/kedai mamak/restoran india)
·         Sarapan/makan malam
·         Amat kaya dgn karbohidrat & protein
·         dimakan dgn pelbagai jenis lauk cth sambar, sambal dr buah2, acar india, kari ayam/daging kambing
·         dlm tosai ada kentang & bwg yg digoreng rangup

IDLI
·         byk jenis cth sanna, rave/ sambar idli
·         sarapan/sebagai makanan ringan
·         sering dihidang dgn sambal dr buah2,sambar
·         bhn utama-vigna mungo & nasi

ROTI NAAN
·         roti tradisional dr india
·         dibuat dgn ragi dimasak guna oven tanah liat
·         juga disajikan bersama palak paneer, ayam tandoori/tanpa apa2 tambahan
·         naan dimasak dgn mentega-butter naan

AYAM TANDOORI(tandoori murgha)
·         dimasak dgn ayam,bumbu, yogurt & pelbagai rempah
Roti canai(paratha & puri)
·         asalnya makanan kegemaran india
·         ia semakin digemari oleh kaum2 lain
·         Berjaya mltkkan taraf sama tinggi dgn nasi lemak


TARIAN KAUM INDIA

TARIAN BHARATA NATYAM
·         Gaya tarian klasik india
·         Tarian yg penuh dgn tradisi yg perlu menguasai selama bertahun2 krn terdpt pelbagai gerakan tangan, kaki, & mata yg harus belajar utk mmersembahkan tarian warisan lama secara lngkap dgn penuh gemilang
·         Asal drpd wilayah tamil naidu(selatan india)
·         Dipersembah secara solo oleh 1org penari wanita
·         Ada 6 peringkat iaitu Alarippu, jatiswaram, sabdam,varnam,padam & thillana
·         Peringkat2 ini menggabungkan elemen nritta/tarian tulen&nritya(tarian ekspressi)

TARIAN KATHAK
·         Salah satu dari 8 bentuk tarian klasik india-asal india utara
·         Boleh dijejak asalnya kpd pencerita lisan nomad inda utara silam
·         Dikenali sbg kathaks(seni bercerita)/pencerita
·         Sifat asal yg merupakan ekspresi menghambakan diri kpd dewa2 hindu
·         Membuat persembahan di lpngn kg & lmn kuil-kbykkannya khusus dlm mengisahkan mitos & moral dari kitab
·         Menambah kisah dgn alunan tgn & mimik muka
·         Asas merupakan teater guna alat &bunyi muzik bagi menghidupkan kisah
·         Pada kurun ke 11 & 12,diwaktu era pemerintahan mogul di india ,ia tlh berpindah dr kuil ke istana2 mogul
·         Seni ini ketika itu tlh dicampuri tarian budaya turki & parsi

TARIAN BHANGRA
·         Satu bentuk tarian utk meraikan penglibatan & kejayaan dlm tuaian yg baik
·         Asal drpd wilayah Punjab di india
·         Lebih memaparkan komuniti sikh di Malaysia
·         Setiap gerakan membawa maksud yg tersendiri dlm usaha memaparkan satu gerakan yg artistik
·         Terdiri drpd kalangan L & W akn mengenakan pakaian yg pelbagai berwarna cerah
·         Trdpt penekanan yg byk terhdp skil & kebolehan serta ketahanan seseorg penari
·         Satu ciri utama-gabungan antara ciri2 stunt melangkaui drpd keupayaan artistik & keupayaan fizikal
·         Lagu-gabungan lagu asli diiringi instrumen tradsional spt tholl(drum), harmonica, tamborin, & klapper muzik
·         Populariti Bhangra d Malaysia-berdasarkan persembahan majlis perkahwinan, hari jadi, & perayaan kekeluargaan

Comments

Popular posts from this blog

BAB 4-6 : TAWANAN KOMANDER CAUCASUS (TINGKATAN 3)

BAB 16-18 : TAWANAN KOMANDER CAUCASUS (TINGKATAN 3)

BAB 7-9 : TAWANAN KOMANDER CAUCASUS (TINGKATAN 3)