Assalamualaikum semua...
RAMADHAN KAREEM..
Hari ni saya ingin berkongsi satu resepi untuk berbuka puasa. Mudah saja, hanya memerlukan beberapa bahan:
BAHAN-BAHAN:
- 2/3 cawan gula pasir
- 2 cawan air
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- 3/4 cawan jus pandan(kisar daun pandan 4 helai)
- Secubit garam
- 1 sudu air kapur
- Sedikit pewarna hijau(tak letak pun takpe)
CARA-CARA MEMASAK:
- Masakkan 2/3 cawan gula pasir dengan 2 cawan air sehingga larut dan mendidih
- Kemudian, sediakan satu mangkuk dan satukan bahan-bahan di atas kecuali air gula yang sedang dimasak. Gaulkan bahan tersebut sehingga rata.
- Selepas itu, tuang air gula yang sudah dimasak ke dalam mangkuk yang berisi bahan yang sudah digaul rata tadi.
- Kemudian, gaulkan air gula dan bahan tersebut sehingga rata.
- Seterusnya, masak bahan yang sudah digaul bersama air gula dengan api yang perlahan dan kacau sehingga likat. Pastikan anda tidak berhenti mengacau.
- Pastikan adunan tadi tidak terlalu pekat.
- Akhir sekali, masukkan ke dalam loyang atau bekas dan kukus selama 20 minit/25 minit
- Dan langkah terakhir, tunggu kuih itu sejuk kemudian letakkan kelapa.
- Kuih kaswi pandan sudah siap untuk dihidangkan.
Mudah bukan. Selamat mencuba semua..GOOD LUCK..:)
Comments
Post a Comment